Les grottes de Hotton

Les grottes de Hotton

De Grotten van Hotton zijn de enige die integraal geklasseerd zijn als 'Patrimoine Naturel Exceptionnel de Wallonie" (Uitzonderlijke Natuurerfgoed van Wallonië), met twee sterren in de Michelingids.

Kom de immense galerij van de Speleoclub ontdekken, evenals de diverse soorten afzetting. 'Calestienne'-wandeling.

Een tocht van 6 kilometer lang en 70 meter diep neemt u mee doorheen de verschillende afzettingen van de grotten. Op het diepste punt bevind je jezelf 35 meter onder het aardoppervlak. Subtiele verlichting maakt de grotten een ware streling voor het oog. De weg terug omhoog gaat met een lift. Als je de grotten bezoekt, word je overrompeld door een ongekende schoonheid waar je best een warm gevoel van kan krijgen. Vergeet echter niet dat de temperatuur in de grot slechts 12°C bedraagt en dat je best een vest, trui of jas aantrekt.

De grotten van Hotton liggen in de Calestienne, een zeer bijzondere geologische zone. Het is een smalle strook van kalksteen die zich uitstrekt tussen de Ardennen, de Famenne en de Condroz. De grotten van Hotton werden pas zeer laat (1958) per ongeluk ontdekt tijdens de exploitatie van een steengroeve langs de Ourthe. Ze hebben zeker en vast kunnen profiteren van deze late opening naar het publiek toe. In feite: toen de Grotten van Han (onder andere) te lijden hadden onder de impact van de mens, bleven die van Hotton nog beschermd tegen beschadigingen door bezoekers. En dit tot op vandaag dankzij technologische ontdekkingen: de algengroei is sterk gereduceerd, luchtsluizen helpen om de binnenkant van de voorste ruimtes in de grotten te beschermen,...
Deze site staat vol met weinig wijdverspreide kristallisatie: stalagtieten, stalagmieten, steenbloemen,... Hun kleuren variëren van wit tot okergeel en zeer donkerrood afhankelijk van de concentratie van pyriet (Ijzer).

Je kan bij de grotten ook een wandelparcours volgen. Ter plaatse vindt u ook een speeltuintje en een terras met panoramisch uitzicht.

Open van 1 april tem 1 november: 7 dagen op 7 open van 10 tot 17u. Laatste rondleiding om 16u.
In juli en augustus: open van 10 tot 18u. Laatste rondleiding om 17u.
Van 2 november tot en met 31 maart: toegankelijk op zaterdag en zondag om 12u30, 14u en 15u30.
Tijdens de schoolvakanties van Kerstmis en Carnaval: bezoek om 11u, 12u30, 14u en om 15u30. Gesloten op 25 december en 1 januari.

De Grotten van Hotton

Bij het centrum voor rivierinterpretatie, RIVEO, neem je een duik in een mysterieuze wereld en ontdek je alles over het leven in ondiep water.
Riveo, de rivier in al zijn aspecten in Hotton

  • Click to enlarge image 01 Grotten van Hotton 02.jpg Title Title <b>Description</b><br />You can use HTML as you can see!
  • Click to enlarge image 02 Grotten van Hotton 03.jpg Title Title <b>Description</b><br />You can use HTML as you can see!
  • Click to enlarge image 03 Grotten van Hotton 05.jpg Title Title <b>Description</b><br />You can use HTML as you can see!
  • Click to enlarge image 04 Rotsen tijdens de wandeling.jpg Title Title <b>Description</b><br />You can use HTML as you can see!
  • Click to enlarge image 05 Hotton rivier beneden.jpg Title Title <b>Description</b><br />You can use HTML as you can see!
  • Click to enlarge image 06 Grotten van Hotton 04.jpg Title Title <b>Description</b><br />You can use HTML as you can see!
  • Click to enlarge image 07 Schoorsteen in Hotton.jpg Title Title <b>Description</b><br />You can use HTML as you can see!
  • Click to enlarge image 08 Grotten van Hotton 07.JPG Title Title <b>Description</b><br />You can use HTML as you can see!
  •